V hlavní roli víno – Aix rosé 2013, růžový pozdrav z Provence
Růžová vína z Provence na jihu Francie patří mezi ta nejvyhledávanější. Pro jejich výrobu se používají typické jihofrancouzské odrůdy, v tomto případě Grenache, Syrah, Cinsault a Counoise. Grenache noir byla svého času nejrozšířenější modrá odrůda na světě. Pochází ze Španělska a k jejímu rozšíření do Francie v 15.a16.století výrazně přispěli poutníci vracející se ze Saint-Jacques-de-Compostelle. Odrůda Syrah je původem ze severní Rhony. Legendy o tom, že pochází z Íránského distriktu Shíraz, definitivně vyvrátila analýza DNA.
Cinsault a Counoise jsou domorodé provensálské odrůdy. Typická technologie výroby růžových vín v Provence je 6 hodinová macerace (vyluhování, při kterém se bílá dužina zbarví od modrých slupek)- tzv. víno jedné noci (vin d’une nuit). V případě Aix rosé 2013 se však 70% modrých hroznů ihned po sklizni slisovalo bez macerace, čímž bylo dosaženo průzračnosti s lososově barevnými odlesky.
Vinice se se nacházejí na vápencových půdách masivu Luberon, což dodává vínu jedinečnou příchuť. Ve vůni a chuti cítíte nejen lesní jahody, ale i rozmarýn, tymián a blízkost moře. Nakonec, přímořskou atmosféru si můžete s tímto vínem navodit i u vás doma na zahradě. Uspořádejte rybí grilování a víno klidně popíjejte už dlouho před tím. Dovolí vám to nízký obsah alkoholu. Výborně se hodí i k salátům a suši.